A falfelület ahová az Izodeko folyékony textiltapétát kívánjuk felrakni száraznak és tisztának kell lennie. Ha nem ez a helyzet, akkor mindenképpen megfelelően alapoznunk kell a felületet.

1. Bekeverés
A folyékony textil tapétát csak vízzel kell keverni, mégpedig egy zacskó anyagot (kb.1kg.), 7-7,5 liter vízzel. A keverést legjobb kézzel végezzük egy nagyobb műanyag edényben, langyos víz hozzáadásával. Keverés után az anyagot állni hagyjuk 15-30 percig, hogy a textil szálak teljesen átnedvesedjenek. Ez az idő után ellenőrizni kell a tapéta minőségét. A bekevert anyagnak csomómentesnek, egyenletesnek, csúszósnak kell lennie. Ha nem így van, egy kis víz hozzáadásával újra megkeverjük. Egy helységre mindig készítsünk el megfelelő mennyiségű anyagot, mivel utólagos rendelés esetén árnyalatbeli különbség lehet a színek között.
Egy csomagolás Izodeko folyékony textil tapéta 4 m2 falfelületet takar, kb. 1 mm vastagságban, akkor ha az eldolgozás minőséges és a falak simák. Ellenkező esetben, ha a falfelület rapancsos, egyenetlen, a felvitt felület vastagabb, nem tudják befedni a fent deklarált mennyiséget.

Priprema smese IzodekoPriprema smese IzodekoPriprema smese Izodeko

2. Felrakás
Egy marékra való előkészített masszát kivesz az edényből, kézzel rászorítja a falra, amikor is egy pogácsa nagyságú anyagot kap a felületen, amit egy különleges Izodeko hengerrel szétsimít minden irányba mint a tésztát, a megfelelő vastagságig. Ha ez megtörtént, veszi a következő marék anyagot, az elsimított mellé helyezi, és folytatja a hengerelést. A felrakás glettlapáttal is történhet, azzal hogy a tapasztalat azt mutatja, az utolsó művelet egy enyhe simítás kell legyen, mégpedig az Izodeko hengerrel, amikor is a még nedves tapétát végighengerelve, kijavítjuk az esetleges hibákat. A henger speciális borítású amely elősegíti a folyékony textil tapéta egyenletes széthúzását a falon.
Kevésbé hozzáférhető helyeken ( radiátorok mögött, ablakoknál, a sarkokban stb.), kis Izodeko hengert ajánlunk vagy más megfelelő szerszámot: spaklit, simítólapátot stb..

Nanosenje Izodeko na zidNanosenje Izodeko na zidNanosenje Izodeko na zid

3. Száradás
Az Izodeko folyékony tapéta felrakásával nem kell sietni mert az edényben lévő massza friss és nedves marad pár napig, míg a felvitt tapéta száradási ideje 24-48 óra, hőmérséklettől és szellőztetéstől függően.
Abban az esetben ha egy nap alatt nem tudja befejezni az egész helységet, ajánlatos a munkát egy teljes fal elvégzése után abbahagyni, és másnap a következő fallal a sarokból indulni, így biztosan nem fog az összeeresztés meglátszódni.

4. Többletanyag
A munka után az esetlegesen megmaradt bekevert anyagot be lehet tenni a mélyhűtőbe, a későbbi javításokra, a szárazon maradt folyékony textil tapétát pedig tartsuk távol nedvességtől, így az még évekig használható marad.

Itt megtekinthet egy rövid videót az Izodeko folyékony textiltapéta felrakásáról a falra: