Mint ahogy már az előbbiekben megjegyeztük, az Izodeko folyékony textil tapéta nem követel ideálisan sima felületeket, mivel ez az anyag glettmasszaként is viselkedik, tehát eltünteti az egyenetlenségeket, ám pormentes, tiszta alapra szükség van, ami viszont legtöbb esetben nem adott. Ez a feltétel nagyon egyszerű okból adódik: kb. 4 m2 falfelületre, amennyit egy csomagolás Izodeko befed, felviszünk 7-7,5 liter vizet a tapétával együtt, és ez a vízmennyiség durván 2 napig áztatja a falat. Ez a nedvesség behatol a falba és az ott lévő pigmenteket, szennyeződéseket foltok formájában kihúzza a tapéta felületére. Hogy erre a negatív effektusra ne kerüljön sor, a falfelületet megfelelően alapozni kell.

A továbbiakban néhány jellemző fal alapozását sorolunk fel:
- új építmény, glettelt fal - a folyékony textil tapétát alapozás nélkül vihetjük fel
- új építmény, első vakolat - glettelni nem kell, egy-két réteg diszperziós festék felvitele viszont javasolt
- klasszikus tapéta - a régi tapétát le kell szedni a falról, és az alatta levő szennyeződés függvényében - diszperziós festék vagy közönséges alapozó felvitele szükséges
- belső festékkel festett falak - a szennyezettségtől függően (nikotin, por stb.) kiválasztani a megfelelő alapozót - kevésbé szennyezett falakon egy réteg közönséges alapozó és egy sor fehér féldiszperziós belső festék elegendő, míg a makacs szennyeződéseknél két réteg diszperziós, homlokzat festék ajánlott.
- hungarocell - az Izodeko folyékony textil tapétát alapozás nélkül vihetjük fel, azzal hogy ajánlatos a lapok közötti réseket először tapétával betömni (fugázni), megvárni míg egy kicsit megszikkad és utána befejezni a tapétázást
- gipsz karton - két sor diszperziós festék
- farost lemez, lambéria - ha a felületek lakkozva vannak egy átmosás után lehet felrakni a tapétát, ha viszont natúr felületek akkor mindenképpen ajánlatos két sor fára való alapozóval kezelni a felületet.
Ha nem biztos melyik alapozást használja, konzultáljon egy szobafestőt, vagy hívja szakszolgálatunkat.