Végre! Kikisérted a mestereket, a bútorokat visszaszenvedted a helyükre, felsíkáltad a padlót, megmostad az ablakokat, megfőzted a kávét, és most megelégedéssel nézed, a gyönyörűen felújított, átfestett falaidat. Ám néhány hónap után ezek a falak már közel sem olyan gyönyörűek, mivel repedések jelentek meg rajtuk. Kérdezed, ez miért történt és hogyan megszabadulni tőlük?

Ebben a blogban, a repedések fajtáiról, megjelenésük okairól, valamint ezek szanálásáról lesz szó.
 

A repedések fajtái

A repedések a falakon lehetnek csupán esztétikai jellegűek, de jelei lehetnek komoly strukturális problémáknak amelyek még az építkezés folyamán keletkeztek. Ezért fontos definiálni először is a repedések okait, majd ennek ismeretében nekifogni szanálásuknak.
Az építkezés konstrukciós hiányosságai miatt keletkezett repedések könnyen felismerhetők, annak nagysága és mélysége miatt – áthúzódhatnak az épület egész hosszán illetve magasságán. Általában szélesek, és keletkezésüknek két fő oka lehet:
1. tervezési hiba
2. kivitelezési melléfogások


Ezek a repedések különbözőek lehetnek, alakjukból következtethetünk kialakulásuk okaira. Ezekben az esetekben, nincs más választásunk, mint szakembert hívni, aki megállapítja a repedés okát, és a létező legjobb megoldásokat tudja felkínálni. Másrészt vannak olyan repedések, amelyek nem konstrukciós hibából alakultak ki. Ezek általában hajszálvékonyak, úgynevezett mikrorepedések, amelyek minden irányba elágazódhatnak. Ilyen repedések szinte minden házban jelentkezhetnek és szinte elkerülhetetlenek.


Miért jelennek meg a falakon hajszálrepedések festés után

Több oka is lehet, néhányat megemlítek: rosszul elvégzett munka. Fontos nem sietni és minden műveletet alaposan elvégezni. Ha átugrunk egy műveletet, vagy nem várjuk meg, hogy az előző réteg megszáradjon, minden igyekezet hiábavaló. A hőmérsékletkülönbségek miatt: a fal tágul és zsugorodik a levegő hőmérsékletének és páratartalmának köszönhetően. Ez megtörténhet például ha a helységben bekapcsol a klíma, vagy ha a szoba jobban ki van téve a délutáni nap erejének. Ezek folytán kialakult repedések megjelenésének fő oka, az előzőekben említett tétel következménye – a rosszul elvégzett munkaé. Ha új építésű házról van szó, a repedések megjelenésének oka lehet a nedvesség kipárolgása a malterból. Ebből következik, hogy a meszeléssel addig kell várni, míg a fal teljesen ki nem szárad. Hajszálrepedések jelentkezhetnek még rossz minőségű festék használata esetén. Ugyanis az nem kötődik megfelelően az alaphoz, ami a repedések kialakulásához vezethet.

 

Hajszálrepedések szanálásának módjai


Visszahívhatod a kivitelezést végző mestert,  de ha hosszabb idő elmúlt a munkálatok elvégzése óta, egyáltalán nem biztos, hogy a Mester Úr elismeri az általa elkövetett hibát, és még az is lehet, hogy nem is az ő hibája. Ebben az esetben újra fizetned kell, vagy saját magad is hozzáláthatsz a probléma megoldásához.
Felsorolok néhány módot, amivel eltüntetheted ezeket a bosszantó repedéseket:

1. ha nem mélyek a repedések, akkor azok szépen kijavíthatók gletteléssel – ebben az eseteben szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy egy bizonyos idő után ezek a repedések újra megjelenhetnek.
2. repedések kitöltése megfelelő szilikonnal – ez az anyag elasztikus és jó eséllyel hosszú távú megoldást kínál.
3. a repedések kijavítása szalaghálóval – ez is a jó megoldások közé tartozik.
4. a repedések kitöltése glettanyaggal, majd száradás után folyékony textiltapéta felvitele a falra (pl. Izodeko)
A felkínált lehetőségek részletes ismertetése:
1. A repedést ki kell mélyíteni, vagyis a régi festékréteget, glettet és maltert le kell szedni amíg az könnyen lejön. Utána ecsettel vagy porszívóval ki kell takarítani, majd glettanyaggal megtölteni, glettlapáttal elsimítani. Száradás után meg kell smirglizni, hogy teljesen sima és egyenes felületet kapjunk. Ez után következhet a festés. Ne feledd, hogy a második sor festéket, csak az első száradása
után vidd fel.
2. Az előkészítés ugyanaz, mint az első pont alatt, azzal, hogy ebben az esetben megfelelő szilikonnal (amit minden átlagosan ellátott festékboltban beszerezhetsz), kell kitölteni a mélyedést.
3. Ugyanaz az előkészítés. A megtisztított felületet legjobb mélyalapozóval bekenni, majd száradás után ráragasztani a szalaghálót ( amit gipszkartonlapok kötésére használnak- szintén beszerezhető minden festékboltban). A ragasztás nagyon egyszerű, mivel ez a háló öntapadós. A hálóra a fentebb említett szilikont simítunk, majd száradás után lealapozzuk. Ezután kitöltjük glettanyaggal. Szintén száradás után smirglizzük, gletteljük és meszeljük.
4. Az eljárás ugyanaz mint az első pontban, azzal, hogy a falat nem meszeled, hanem felviszel egy dekoratív, hőszigetelő, környezetbarát falborítást, a folyékony textiltapétát. Ennek az anyagnak az az előnye, hogy elasztikus, és ha alatta a glett meg is reped, a tapéta nem, hanem kinyúlik. (www.izodeko.com)

Ezekről a tecnikákról részletes bemutatókat találhatsz film formájában is a videómegosztó csatornákon is.

Na, most már megnyugodhatsz, megfőzheted a kávét és élvezheted a jól elvégzett munka örömét!

A kép eltávolítva.